Τα Δύο Χωριά είναι μια νέα πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού. Μέσα από ένα ζωντανό πρόγραμμα από εκθέσεις, residencies, εκδηλώσεις, εκδόσεις και pop-up βιβλιοπωλεία, τα Δύο Χωριά διεγείρουν τη συζήτηση, τον πειραματισμό, τη δημιουργικότητα και την ανταλλαγή γνώσης με το κοινό. Δημιουργήθηκαν το 2015 από τη Μαρίνα Βρανοπούλου με σκοπό να στηρίξουν τους καλλιτέχνες στην παραγωγή και την έκθεση των έργων τους. Επιπλέον, τα Δύο Χωριά ενθαρρύνουν το διάλογο μεταξύ της εγχώριας και της παγκόσμιας σκηνής τέχνης, προωθώντας την ελληνική και διεθνή τέχνη σε ένα ευρύτερο κοινό. 

Τα Δύο Χωριά προσπαθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτιστικού πειραματισμού στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, παρουσιάζοντας σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φημισμένων καλλιτεχνών. Παράλληλα, μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών θα συμμετέχει στις εκθέσεις και τα προγράμματα φιλοξενίας. Τα Δύο Χωριά συνεργάζονται επίσης με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και το βιβλιοπωλείο OMMU, με σκοπό να φιλοξενούν εκδόσεις τέχνης στον κήπο των Δύο Χωριών.

Το όνομα Δύο Χωριά είναι εμπνευσμένο από τον τίτλο ενός βιβλίου του Έλληνα  αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, «Δύο Χωριά στη Μύκονο», όπου η λέξη χωριά σημαίνει ταυτόχρονα οικισμός, αλλά και μέρος. Εκτός από βάση τους στη Μύκονο, οι δράσεις των Δύο Χωριών εκτείνονται νομαδικά και σε άλλους τόπους, στοχεύοντας, από τη μια, στη μελέτη των διαφορετικών κοινωνικών όψεων που παρουσιάζει ο καθένας, και αποτελώντας την κινητήριο δύναμη για την καλλιτεχνική δημιουργία, από την άλλη. Πρόκειται για τόπους, σχεδόν τόσο δημοφιλείς, όσο και η Μύκονος στο μη-μυημένο στην τέχνη κοινό, και που παρουσιάζουν εξίσου μια ενδιαφέρουσα και δυναμική κοινωνική κατάσταση.

1.Panorama-Mykonos.jpg

Tοποθεσία

Η ίδια η Μύκονος προκαλεί αντιπαραθέσεις. Από τη μια μεριά, έχει μια εντυπωσιακή μορφολογία, με τους ογκώδεις σχηματισμούς βράχων και τις εξαιρετικές αμμώδεις παραλίες και ένα μικροκλίμα που ευνοεί την πολύ υψηλή συγκέντρωση της ακτινοβολίας του ήλιου. Για τη Μύκονο είπε ο Le Corbusier το περίφημο: «αν δεν έχεις δει τα σπίτια της Μυκόνου, δεν μπορείς να προσποιείσαι ότι είσαι αρχιτέκτονας» & πως «ό, τι είχε να πει η Αρχιτεκτονική, το είπε εδώ». Από την άλλη μεριά, είναι το άλλο πρόσωπο της Μυκόνου που κυριαρχεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: η άσωτη, άπληστη και μεγαλομανής, η χλιδάτη Μύκονος. Φιλαργυρία, νεοπλουτισμός, ομορφιά: «σύζευξη των αντιθέτων», μια φράση του Ηράκλειτου, που μας θύμισε ο Ζακ Λακαριέρ, στο βιβλίο του, Το Ελληνικό Καλοκαίρι.

Η επιλογή της Μυκόνου προκύπτει από το πολλαπλό ενδιαφέρον που παρουσιάζει και από τις αντιφάσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένη. Ξεκινώντας από την ιστορία της και εξετάζοντας διάφορους παράγοντες, όπως η εξέλιξη της οικονομίας στο πέρασμα των αιώνων, οι εκθέσεις εστιάζουν σε θέματα όπως: η τουριστική της ταυτότητα, η μποέμ και εναλλακτική Μύκονος των δεκαετιών ‘40-70, η κοσμοπολίτικη, καταναλωτική Μύκονος του ’80-’00 και εξής. Στο επίκεντρο των Δύο Χωριών είναι πάντα οι άνθρωποι της Μυκόνου, οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από το νησί και το έργο που άφησαν, καθώς και οι σημερινοί κάτοικοι και ο τρόπος ζωής τους.

residency.jpg

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 

Με δεδομένο τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής παραγωγής, τα προγράμματα φιλοξενίας ευνοούν την πολιτισμική πολυμορφία και ανταλλαγή. Ειδικότερα μάλιστα, σε μια περίοδο έντονων πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων, διευκολύνουν ουσιαστικά την κινητικότητα των καλλιτεχνών. Παρέχοντας τους χρόνο, χώρο και εφόδια, αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα συγκεκριμένο τόπο, δημιουργούν ευέλικτες κι εφήμερες συναντήσεις, χτίζουν γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και άλλων πολιτισμών, εκμηδενίζουν αποστάσεις και προωθούν τις έννοιες της αμοιβαίας κατανόησης και συνύπαρξης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Δύο Χωριά, οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο από την εμπειρία τους εκεί. Το καθένα από αυτά προσφέρει νέες οπτικές και συνθέτει μέρος του καλειδοσκοπικού τοπίου της Μυκόνου, γεφυρώνοντας την ίδια στιγμή τις τοπικές ιδιαιτερότητες με τον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης.